Ota yhteyttä


Kerro kokemuksistasi tai anna palautetta lomakkeella, johon pääset tästä linkistä.

Sahanlahti

Sahanlahti on vanha sahayhdyskunta, joka syntyi 1740-luvulla perustetun, nykyisin jo hävinneen, vesisahan ympärille. Saha tunnettiin Puumalan eli Miettulan sahana ja maakunnassa siitä käytettiin nimitystä Puumalan ruukki. Kyseessä on yksi Saimaan alueen vanhimmista sahalaitoksista.

Alueen viimeinen saha purettiin vuonna 1936, joten sahatoimintaa Sahanlahden maisemissa harjoitettiin lähes 200 vuotta. Kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö henkii menneiden aikojen tunnelmaa vielä nykypäivänäkin.

Vanha vesisaha sijaitsi aluetta halkovassa koskessa, joka yhdistää Niskalammen ja sen yläpuolisen vesireitin Saimaaseen. Sahan olemassaolosta muistuttaa raunioiden ohella koskessa oleva vanha uittoränni.

Sahan ensimmäinen omistaja oli lääninsihteeri Johan Wilhelm Weinander. Vuosisatojen aikana sahan omistajat vaihtuivat lukuisia kertoja ja sen viimeinen omistaja oli Enso Gutzeit Oy, jolle saha siirtyi vuonna 1910.

Nykyinen vastaanotto- ja ravintolarakennus rakennettiin aikanaan sahanvalttarin taloksi. Sahatyöläiset perheineen asuivat kosken molemmin puolin rakennetuissa mökeissä. Asukkaita oli kaksi perhettä mökkiä kohti. Sahanvalttarin talon ja siihen kuuluvien ulkorakennusten lisäksi alkuperäisestä asutuksesta on jäljellä nykyinen museo pihapiireineen ja kosken Mikkelin puolella sijaitseva niin kutsuttu Jallun tupa.

Tänä päivänä Suomen kauneimmaksi terassimaisemaksi valitussa puitteissa Sahanlahdessa emäntä ja isäntä palvelevat henkilökuntineen vieraita lämmöllä. Sahanlahdessa on tarjolla majoitusta Väentupa-hotellissa, Sahankylän villoissa ja aitoissa. Majoittua voi myös vierasvenesatamassa sekä caravan-alueella. Perinteinen savusauna ja Niskalammin vanhan ajan sauna ovat Sahanlahden erikoisuuksia. Sahanlahdessa on monenlaisia kokoustiloja ja erilaisia luontoaktiviteetteja. Arvokas ravintolatila sopii hyvin myös erilaisten perhejuhlien viettoon ympäri vuoden.

Sahanlahti Resort
Lietvedentie 830
52200 Puumala
040 7799 896
sales@sahanlahtiresort.fi

Sahanlahti palvelee kesä-elokuussa päivittäin. Muuna aikana tilauksesta ja sopimuksen mukaan. Väentupa-hotelli ja Sahankylän villat ovat käytössänne ympäri vuoden.

Linkit verkkosivuille:

Sahanlahden ravintolat

Sahanlahden majoitukset

Sahanlahden juhlapalvelut

Yritysten tilaisuudet

Saunominen

Sahanlahden tarina